top of page

Na test PANDA nově svým klientům přispívá RBP zdravotní pojišťovna



Klientům ve věku od 18 do 49 let nově přispívá zdravotní pojišťovna RBP na prediktivní genetický test PANDA. Výdaje na genetické vyšetření, které napomáhá k odhalení dědičných nemocí již před plánovaným těhotenstvím, pokryje až do výše 7 000 Kč.

PANDA Infertility je základní prekoncepční vyšetření, které umožňuje diagnostiku pěti nejčastějších vzácných onemocnění v naší populaci. Těmi jsou: cystická fibróza, spinální muskulární atrofie, nesyndromová hluchota, syndrom fragilního X a fenylketonurie.

Test vyšetřuje i varianty:

  • poruch plodnosti a její léčby

  • genetické příčiny neplodnosti nebo poruch vývoje embryí

  • trombofilní mutace

PANDA Carrier je rozšířenou verzí panelové diagnostické analýzy a u každého jedince vyšetřuje až 110 klinicky nejčastějších recesivně monogenních onemocnění. Podle doporučení americké společnosti pro lékařskou genetiku (ACMG) by měl být test tohoto rozsahu nabídnut všem, kteří plánují potomka. Kromě pěti nejčastějších onemocnění se soustředí také na vrozené vady metabolismu, poruchy zraku a sluchu či choroby pohybového aparátu a kůže. Vyšetření je zaměřené na co největší snížení rizika narození potomka s monogenním onemocněním.

bottom of page